Neregistrovaný | Registrace | Přihlášení
ČeskyEnglishРусский

ARCHÍV AKTUALIT


Srdečně Vás zveme na další ročník Chmelfestu v Žateckém pivovaru

 

Přijďte opět ochutnat našeho Červeného vlka

 

 

www.chmelfest.cz/

 




Pozvánka

 Vážení obchodní přátelé,

 

u příležitosti konání Craft Brewers Conference and BrewExpo America® ve Washingtonu D.C. si Vás dovolujeme pozvat k návštěvě našeho stánku č. 1555, ve dnech 10. - 13. 4. 2017.

 

  

 




Fotoreportáž z výstavy Pivo Bier Ale Expo 2017

 

 

 

 




Pozvánka na výstavu Pivo Bier Ale Expo 2017

 

 

 

Předprodej vstupenek na portálu Go Out

https://goout.net/cs/jine-akce/pivo-bier-ale-expo-prague-2017/pmktb/#"T":"2017-02-23T10:00:01

 

Portal Czech Tourism  - Kudy z nudy

www.kudyznudy.cz/aktivity-a-akce/akce/pivo-bier-ale-expo-2017--praha-3--hotel-olsanka.aspx

 

Facebook stránky výstavy

www.facebook.com/events/370865593283063/




Výzva představenstva společnosti

zveřejněno dne 23. 1. 2017

 




 

Otevírací doba během svátků

 

Vážení obchodní partneři, milí přátelé,

 
 

dovolujeme si Vás informovat, že naše kanceláře budou uzavřeny 22. prosince 2016 od 11:00 hodin a opět nbudou otevřeny 2. ledna 2017.

 

 

Děkujeme za pochopení a v příštím roce se těšíme na spolupráci s Vámi.





 Vážení obchodní partneři, milí přátelé,

Děkujeme Vám za projevenou důvěru a přízeň kterou jste nám projevili v uplynulém roce. Rádi bychom Vám popřáli příjemné prožití vánočních svátků, pevné zdraví a v roce 2017 se těšíme na další spolupráci. 

 Se srdečným pozdravem,
Ing. Jiří Smetana, Stanislav Roháček, Jana Birasová, Jiří Tomalský, Milena Tomalská, Alžběta Černá

 

 




Připomínka veletrhu Brau Beviale 2016

 

 

 

 




Vážení obchodní partneři,

 

při příležitosti konání veletrhu Brau Beviale 2016 v Norimberku si Vás dovolujeme pozvat k návštěvě stánku č. 543, hala 1 ve dnech 8. - 10. 11.  2016.

 

 

 




 

Degustace - rozřešení a vyhodnocení

 

1 . Klasická degustace - ležácká piva uvařená chmelením testovanými odrůdami (Agnus a ŽPČ) nebo (Agnus a Kazbek), a to:

a) klasickým chmelením

b) chmelením provedeným dominantně ve vířivce

c) studeným chmelením

 

 

 

Vyhodnocení:

U obou odrůd (ŽPČ a Kazbek) získala nejvyšší průměrnou hodnotu u všech hodnocených znaků varianta se studeným chmelením. Je zajímavé, že u odrůdy Kazbek byl u všech variant chmelení stejně hodnocen charakter hořkosti.

 

2. Testování amerických odrůd pro studené chmelení

 

 

 

Vyhodnocení:

I když všechny vzorky měly stejnou intenzitu hořkosti (IBU 40), přesto nejvyšší senzorickou intenzitu měla odrůda Centennial a dále následovaly odrůdy Azacca a Kazbek. Odrůda Centennial vykazovala nejvyšší průměrnou hodnotu u charakteru vůně (3,8 b). Odrůdy Cascade, El Dorado a Kazbek vykazovaly shodné hodnocení (3,5 b). Nejnižší hodnocení měly odrůdy Pekko (2,8 b) a Azacca (3,1 b). Nejvyšší průměrnou hodnotu u celkového dojmu po napití vykazovala opět odrůda Centennial (3,6 b) a dále odrůda El Dorado. Ostatní odrůdy měly průměrnou hodnotu 3,3 až 3,1 b.

 

3. Testování piv typu "ale" vařených z českých pokusných odrůd chmele

 

 

 Vyhodnocení:

 

Opět všechny vzorky měly stejnou intenzitu hořkosti (IBU 40), přesto nejvyšší senzorickou intenzitu mělo novošlechtění 5552. Novošlechtění 5552 vykazovalo nejvyšší průměrnou hodnotu i u ostatních znaků - charakter vůně (3,6 b) a celkový dojem po napití (3,5 b). Nejnižší průměrnou hodnotu v intenzitě vůně mělo novošlechtění 5193 (2,8 b). Nejnižší průměrnou hodnotu u celkového dojmu po napití mělo novošlechtění 5488 a to pouze (2,8 b). Ostatní genotypy vykazovaly téměř shodné hodnocení u všech sledovaných znaků. Jednotlivé genotypy se odlišovaly charakterem vůně.

 

4.  Trojúhelníkový test - porovnávání piva stáčeného do skleněné lahve a piva stáčeného do PET

 

 Vyhodnocení:

Test byl prokazatelný.

 

 




Fotoreportáž z IV. ročníku workshopu

8. 9. 2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





Změna v programu


 

IV. ročník semináře spojeného s workshopem

 

 

Degustace piv chmelených různými odrůdami a způsoby

 

dne 8. září 2016, v aule Chmelařského institutu s.r.o. v Žatci

 

 

Program:

 

·      Začátek programu v 10:00 hodin - úvodní slovo p. Stanislav Roháček ARIX a.s. a Ing. Josef Patzak, Ph.D., Chmelařský institut s.r.o.

 

Prezentace na téma:

- Co charakterizuje americké craft pivovary - p. Ladislav Jakl - v letech 2003 - 2013 působil jako ředitel politického odboru Kanceláře prezidenta republiky, hudebník a novinář.

 

 

1. Klasická degustace - ležácká  piva uvařená chmelením testovanými odrůdami (Agnus a ŽPČ) nebo (Agnus a Kazbek), a to:

 

a) klasickým chmelením

b) chmelením provedeným dominantně ve vířivce

c) studeným chmelením

 

Prezentace na téma:

- Chmel jako marketing - p.Pavel Borowiec, šéfredaktor Pivo, Bier & Ale.

 

Vyhodnocení 1. série testů.

 

 

2. Testování amerických odrůd pro studené chmelení

 

 

 

 

Doplněno o prezentaci na téma:

- Příběh pivovaru Steam Whistle v Torontu - p. Marek Mikunda

 

Vyhodnocení 2. série testů.

 

·      Oběd a přestávka

 

 

3. Testování piv typu "ale" vařených z českých pokusných odrůd chmele

 

 

 

4. Trojúhelníkový test - porovnávání piva stáčeného do skleněné lahve a piva stáčeného do PET lahve

 

 

·      Volná diskuse

 

·      Ukončení programu přibližně v 15:00 hodin

 

  

Doprovodný odpolední program kolem 16:00 hod

 

·      Raut v Chmelařském institutu  

 

 




Program


 

IV. ročník semináře spojeného s workshopem

Degustace piv chmelených různými odrůdami a způsoby

 

 

 

dne 8. září 2016, v aule Chmelařského institutu s.r.o. v Žatci

 

 

Program:

 

·      Začátek programu v 10:00 hodin - úvodní slovo p. Stanislav Roháček ARIX a.s. a Ing. Josef Patzak, Ph.D., Chmelařský institut s.r.o.

 

Prezentace na téma:

- Co charakterizuje americké craft pivovary - p. Ladislav Jakl - bývalý ředitel politického odboru Kanceláře prezidenta republiky, hudebník a bývalý novinář.

 

 

1. Série trojúhelníkových testů - ležácká  piva uvařená  100% chmelením testovanými odrůdami, a to:

 

a) klasickým chmelením

b) chmelením provedeným dominantně ve vířivce

c) studeným chmelením

 

Prezentace na téma:

 

- Pivo jako surovina, párování piv a jídla - p. Tomáš Karpíšek, majitel restaurací Lokál a gastronomického řetězce Ambiente  

  

 

Vyhodnocení 1. série testů.

 

 

2. Testování amerických odrůd pro studené chmelení

 

 

Doplněno o prezentaci na téma:

- Chmel jako marketing - p.Pavel Borowiec, šéfredaktor Pivo, Bier & Ale.

 

Vyhodnocení 2. série testů.

 

·      Oběd a přestávka

 

 

3. Testování piv typu "ale" vařených z českých pokusných odrůd chmele

 

 

Doplněno o prezentaci na téma:

- Příběh pivovaru Steam Whistle v Torontu - p. Marek Mikunda

 

·      Volná diskuse

 

·      Ukončení programu v 15:00 hodin

 

 

 

Doprovodný odpolední program po 16:00 hod

 

·      Raut v Chmelařské muzeum   

 

 


 

 

 

Z organizačních důvodů Vás žádáme o potvrzení účasti na e-mailové adrese: alzbeta.cerna@arixhop.cz  (popř. na tel.č. 415 212 920, 725 002 520), a to  nejpozději do 2. 9. 2016.

 

 

Přehled hotelů, ve kterých si můžete zajistit ubytování, naleznete na webových stránkách       

http://cs.zatec-thum.eu/turistika/ubytovani/

 




 

Pozvánka

 

NEPŘEHLÉDNĚTE: Přihlásit svoji účast na tuto akci můžete na emailu:  alzbeta.cerna@arixhop.cz nebo na tel. 415 212 920. Děkujeme.

 

 




Přehled sklizňových ploch chmele v ČR k 30.04.2016 (zdroj ÚKZÚZ Žatec)

Oproti roku 2015 došlo k navýšení ploch o 161 ha.

 

Odrůda žatecko (ha) z toho výsaz úštěcko (ha) z toho výsaz tršicko (ha) z toho výsaz ČR  (ha) z toho výsaz
                 
ŽPČ 3 305 236 445 31 444 33 4 194 3
Agnus  36 3 3 0 0 0

39

3
Bohemie 1 0 0 0 1 0 2 0
Bor 0 0 0 0 0 0 1 0
Cascade 1 0 0 0 0 0 1 0
Perle 1 0 0 0 0 0 1 0
Hallertau Traditon 1 0 0 0 0 0 1 0
Harmonie 5 0 0 0 0 0 5 0
Kazbek 14 2 2 0 5 0 21 2
Premiant 100 2 36 0 43 0 179 3
Rubín 1 0 0 0 0 0 1 0
Saaz Late 39 7 0 0 2 0 41 7
Saaz Special 20 0 0 0 0 0 20 0
Sládek 161 20 27 6 79 7 267 33
Vital 2 0 0 0 0 0 2 0
Ostatní 9 0 0 0 0 0 9 0

Celkem

3 696
270 513 37 574 40 4 783

347




2016 Craft Brewers Conference and BrewExpo America

3. - 6. květen 2016

  

1. den výstavy

 

2. den výstavy

 

 

3. den výstavy (Děvčata se někde loudají tak se přípravy dekorace bravurně zhostili naši chlapci.)

 

 




CHMELFEST 2016

 7. květen 2016

 

 

 

 




Seminář "Význam pivovaru a v životě obce, města a regionu"

a

slavnostní předání Výročních cen České a moravské pivovarnické akademie 2015

6. 4. 2016

 

Výbor pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí Senátu Parlamentu České republiky uspořádal 6. dubna 2016 seminář Význam pivovaru v životě obce, města a regionu. V Hlavním sále Senátu se sešly nejvýznamnější osobnosti českého pivovarnictví. Proběhlo šest prezentací, které je seznámily s řadou konkrétních informací o obnově nebo založení nových pivovarů a jejich významu pro zvýšení úrovně společenského a kulturního života obce, vytváření příležitostí k společné oslavě svátků jako jsou advent, dožínky nebo masopust, zvýšení zaměstnanosti přímo v obcích, odkud obyvatelé jinak většinou dojíždějí za prací do města nebo zviditelnění regionálních produktů a atraktivní rozšíření nabídky pro tuzemské i zahraniční turisty. Rekonstrukce pivovarů také přináší záchranu historických budov. Součástí semináře se stalo předání Výročních cen České a moravské pivovarnické akademie 2015. Oceněni mimo jiné byli Jiří Plevka starší, prof. Ing. Pavel Dostálek, CSc., Jiří Boček, Stanislav Bernard a Martin Matuška. Výroční ceny pro nejúspěšnější majitele nebo ředitele pivovarů, vrchní sládky a další osobnosti předal Ing. Zdeněk Škromach, místopředseda Senátu Parlamentu České republiky, RNDr. Miloš Vystrčil, předseda Výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí Senátu, prof. Gabriele Basařové, Josefu Tolarovi a Ivanovi Chramosilovi. 

 

Senátorka a starostka města Žatec paní Zdena Hamouzová, vydavatel a šéfredaktor měsíčníku Pivo, Bier & Ale pan Pavel Borowiec

 

 Valdštejnský palác, hlavní sál

 

Oceněný pan Stanislav Bernard, cenu předal pan Jiří Smetana

 




Srdečně Vás zveme na další ročník Májového Chmelfestu

 

Na výčepu na Vás bude opět čekat Červený vlk.

 

 

http://www.chmelfest.cz/




Finanční příspěvek - projekt "Sociální automobil"

 

Dne 1. 4. 2016 byl předán do provozu "Sociální automobil" na jehož projektu se sponzorsky jako již v předešlých letech podílela i naše společnost.

 

 




Vážení obchodní přátelé,

 

u příležitosti konání Craft Brewers Conference and BrewExpo America® ve Filadelfii, ve státě Pensylvánie si Vás dovolujeme pozvat k návštěvě našeho stánku č. 1559, ve dnech 3. - 6. 5. 2016.

 

 

 




Výzva představenstava společnosti

zveřejněno dne 25. 1. 2016 

 




 

 

Otevírací doba během svátků

 

 

Vážení obchodní partneři, milí přátelé,

 

dovolujeme si Vás informovat, že naše kanceláře budou uzavřeny 22. prosince 2015 od 11:00 hodin a opět budou otevřeny 4. ledna 2016. 

 

Děkujeme za pochopení a v příštím roce se těšíme na spolupráci s Vámi.




PF 2016

 Vážení obchodní partneři, milí přátelé,

Děkujeme Vám za projevenou důvěru a přízeň kterou jste nám projevili v uplynulém roce. Rádi bychom Vám popřáli příjemné prožití vánočních svátků, pevné zdraví a v roce 2016 se těšíme na další spolupráci.

 Se srdečným pozdravem,
Ing. Jiří Smetana, Stanislav Roháček, Jana Birasová, Sabina Štaubertová, Jiří Tomalský, Alžběta Černá




Výsledky sklizně 2015 (zdroj ÚKZÚZ Žatec) 

Odrůda žatecko (t) úštěcko (t) tršicko (t) ČR celkem (t)
         
ŽPČ 2 893,88 495,29 514,24 3903,41
Sládek 277,05 35,69 172,41 485,15
Premiant 136,89 54,70 75,94 267,53
Agnus 64,34 5,68 0 70,02
Fuggle 0 0 0 0
Bor 0 0 0 0
Cascade 0,21 0 0 0,21
Bohemia 0,25 0 1,16 1,41
Perle 0,25 0 0 0,25
Hallertauer Tradition 0,25 0 0 0,25
Vital 4,07 0 0 4,07
Harmonie 8,47 0 0 8,47
Kazbek 20,15 5,31 9,90 35,36
Rubín 1,01 0 0 1,01
SAAZ LATE 35,16 0 3,71 38,87
SAAZ speciál 19,75 0 0 19,75
Ostatní 6,86 0 0 6,86
Celkem 3 468,59
596,67 777,36 4842,62

 

 




Připomínka výstavy Brau Beviale 2015

 

 

 

 

      

 

 

 

  




Výzva představenstva společnosti

zvěřejněno 5. 11. 2015

 

 




Vážení obchodní partneři,

 

u příležitosti konání veletrhu Brau Beviale 2015 v Norinberku si Vás dovolujeme pozvat k návštěvě našeho stánku č. 543, hala 1 ve dnech 10. - 12. 11. 2015.

 




 

Fotoreportáž z III. ročníku workshopu 

10. 9. 2015

 

 

 

 

 

     

 

   

 

   

 

   

 

 

 

  

 

 

 

 

 

  

 

   

 

  

 

 

 

   

 

   

 




Pozvánka

 

III. ročník workshopu
Degustace piv chmelených různými odrůdami a způsoby
dne 10. září 2015, v aule Chmelařského institutu s.r.o. v Žatci

 

Program:
• Začátek programu v 10:00 hodin - úvodní slovo p. Stanislav Roháček ARIX a.s. a Ing. Josef Patzak, Ph.D., Chmelařský institut s.r.o.

 

Prezentace na téma:
- Současný rozvoj řemeslných pivovarů v České Republice - p. Jan Šuráň, prezident Českomoravského svazu minipivovarů

 

1. Série trojúhelníkových testů - 12% ležácká piva uvařená vždy z odrůdy Agnus 40 % a doplněná 60 % odrůdami:
a) porovnání chmelové odrůdy Žatecký pozdní červeňák versus chmelová odrůda Saaz Late
b) porovnání chmelové odrůdy Kazbek versus chmelová odrůda Sládek

 

Prezentace na téma:
- Jaké pivo chce pít současný konzument? - p. Jaroslav Cír, marketingový specialista, Perfect Crowd

 

Vyhodnocení 1. série testů.

 

2. Testování nových zkušebních aromatických odrůd

Doplněno o prezentaci na téma:
- Současné trendy ve výzkumu chmele - Ing. Vladimír Nesvadba, Chmelařský institut s.r.o.

 

Vyhodnocení 2. série testů.

 

• Oběd a přestávka

 

3. Ochutnávka Vídeňského ležáku "Červený vlk" vařeného z kombinace chmelů Kazbek a Saaz Late

 

Doplněno o prezentaci na téma:
- Historie Dreherova pivovaru a pivo typu Vídeňský ležák - Ing. Jiří Smetana, ARIX a.s.

 

• Volná diskuse

 

• Ukončení programu v 15:00 hodin

 

Doprovodný odpolední program po 15:00 hod
• Návštěva provozu Arix a.s.
• Prohlídka sklizně chmele s výkladem o pěstování na účelovém hospodářství Stekník, které je součástí Chmelařského institutu s.r.o. Žatec
• Raut v Chrámu Chmele a Piva

 


Přehled hotelů, ve kterých si můžete zajistit ubytování, naleznete na webových stránkách
http://cs.zatec-thum.eu/turistika/ubytovani/
 

 




Významná návštěva z dalekého Japonska

 

Dne 10. 5. 2015 do našeho města zavítal z dalekého Japonska náměstek ministra pro mezinárodní záležitosti, ministr zemědělství, lesnictví a rybářství s doprovodem. Zástupci společnosti ARIX měli tu čest stručně seznámit ministra o aktuálním vývoji českého chmelařství a podat informace o exportu chmele do Japonska a dalších zemí. Rovněž nesměla chybět ukázka zavádění chmele na farmě ve Staňkovicích. Návštěva byla zakončena slavnostním obědem v restauraci "U Orloje".

 

Zprava: pan Hisao HARIHARA (náměstek ministra pro mezinárodní záležitosti Japonska, ministr zemědělství, lesnictví a rybářství), Ing. Jiří Smetana, Mgr. Zdeňka Hamousová (starostka města Žatec), pan Stanislav Roháček, pan Toru HISAZOME (asistent náměstka ministra pro mezinárodní záležitosti Japonska a ministra zemědělství, lesnictví a rybářství), Ing. Čestmír Novák (ředitel Nemocnice Žatec o.p.s.), pan Teruhisa MIYAMOTO (první tajemník japonského velvyslanectví), řidič

 




 

Chmelfest 2015 zaplavil Červený vlk

Žatec 8. 5. 2015

 

Krásné slunné počasí vytáhlo stovky žatečáků a stovky lidí z okolních měst do areálu Žateckého pivovaru na ochutnávku piv uvařených na území královského města Žatec a pouze z žateckého aromatického chmele.

 

Zástupy lidí neodolaly a přišly ochutnat Červeného vlka. Ten kdo poctivě chodil k nám na stánek a vypil šest kousků obdržel líbivé tričko.

 

 

"Jednoho Červeného vlka prosím"                                                             Čekání ve frontě se vyplatilo

 

  

"Taťkovi pivíčko chutnalo a dostal za to pro mě tričko"                                          Stručný popis

 




Přehled sklizňových ploch chmele v ČR k 30.04.2015 ( zdroj ÚKZÚZ Žatec )

 

Odrůda žatecko (ha) z toho výsaz úštěcko (ha) z toho výsaz tršicko (ha) z toho výsaz ČR  (ha) z toho výsaz
                 
ŽPČ 3 183 284 433 57 416 25 4 032 366
Agnus  35 1 3 0 0 0

38

1
Bohemie 1 0 0 0 1 0 2 0
Bor 1 0 0 0 0 0 1 0
Cascade 1 1 0 0 0 0 1 1
Perle 1 0 0 0 0 0 1 0
Hallertau Traditon 1 0 0 0 0 0 1 0
Harmonie 5 0 0 0 0 0 5 0
Kazbek 13 1 2 0 5 0 20 1
Premiant 100 3 36 0 43 0 179 3
Rubín 1 0 0 0 0 0 1 0
Saaz Late 32 20 0 0 2 0 34 20
Saaz Special 20 9 0 0 0 0 20 9
Sládek 163 10 22 6 84 4 269 20
Vital 2 1 0 0 0 0 2 1
Ostatní 11 1 0 0 0 0 11 1

Celkem

3 570
331 496 63 551 29 4 617

423




 

Výzva představenstva společnosti

zveřejněno dne 5. 5. 2015

     

 

 

 

 

 

 




 Pozvánka

 

Chmelfest v Žateckém pivovaru

Dovolte, abychom Vás při příležitosti konání akce Chmelfest 2015 v Žateckém pivovaru v pátek dne 8. května 2015 pozvali k našemu stánku, kde budete moci ochutnat naše výjimečné pivo "Červený vlk".

 

 




 

Jak jsme jeli ochutnat pivo BUD

 

Dne 1. dubna 2015 jsme se rozjeli do malebných Českých Budějovic, abychom ochutnali výjimečné pivo uvařené z chmele z našich chmelnic. 200 dnů jsme si na něj museli počkat a vyplatilo se nám to.

 

  

 

Při této příležitosti jsme si nenechali ujít prohlídku pivovaru s odborným výkladem. Ujal se nás kdo jiný než sám mistr varny Ing. Aleš Dvořák.

 

 

                                                                                                                                                                                Druhá fotografie:  zleva Aleš Dvořák, Jana Birasová, Stanislav Roháček, Alžběta Černá, Jiří Smetana, Sabina Štaubertová

 

Slavnostní projev k uvedení do prodeje již třetího ročníku speciální edice piva Bud B:Strong

 

Zleva Aleš Dvořák, Jiří Smetana, Petr Samec

 

 




Slavnostní předání Výročních cen České a moravské pivovarnické akademie

 

Společnost ARIX byla již potřetí partnerem udílení cen České a moravské pivovarnické akademie tradičně v prostorách Klášterního pivovaru Strahov.

 

 

Celkem byly předány ceny v 17 kategoriích.

 

 

Jiří Smetana (ARIX) předává cenu Adamu Brožovi, sládkovi Budějovického Budvaru n.p. za vítězství v kategorii pivovar nad 500.000 hl.

 

 

 

 




 

Vážení obchodní přátele,

 u příležitosti konání Craft Brewers Conference and BrewExpo America® v Portlandu, Oregon si Vás dovolujeme pozvat
k návštěvě našeho stánku č. 2191, ve dnech 14. - 17. 4. 2015.

 

 




 

Otvírací doba během svátků

 

Vážení obchodní partneři, milí přátelé,

 

dovolujeme si Vás informovat, že naše kanceláře budou uzavřeny 19. prosince 2014 od 11:00 hodin a opět budou otevřeny 5. ledna 2015. 

 

Děkujeme za pochopení a v příštím roce se těšíme na spolupráci s Vámi.

 




PF 2015

 Vážení obchodní partneři, milí přátelé,

Děkujeme Vám za projevenou důvěru a přízeň kterou jste nám projevili v uplynulém roce. Rádi bychom Vám popřáli příjemné prožití vánočních svátků, pevné zdraví a v roce 2015 se těšíme na další spolupráci.

 Se srdečným pozdravem,
Jiří Smetana, Stanislav Roháček, Jana Birasová, Sabina Štaubertová, Jiří Tomalský, Alžběta Černá




Výsledky sklizně 2014 (zdroj ÚKZÚZ Žatec)

 

Odrůda žatecko (t) úštěcko (t) tršicko (t) ČR celkem (t)
         
ŽPČ 4 045,62 542,41 569,34 5 157,37
Sládek 335,40 34,59 172,34 542,33
Premiant 182,90 81,10 89,93 353,93
Agnus 69,88 8,48 0 78,36
Fuggle 0 0 0 0
Bor 0 0 0 0
Bohemia 0 0 1,46 1,46
Perle 0,28 0 0 0,28
Hallertauer Tradition 0,26 0 0 0,26
Vital 2,35 0 0 2,35
Harmonie 5,76 0 0 5,76
Kazbek 11,20 2,80 6,86 20,86
Rubín 0,30 0 0 0,3
SAAZ LATE 17,04 0 3,90 20,94
SAAZ speciál 10,11 0 0 10,11
Ostatní 7,66 0 0 7,66
Celkem 4 688,76
669,38 843,83 6 201,97

 




Fotoreportáž z II. ročníku workshopu

 

  

 Přivítání a úvodní slovo

Zleva Ing. Vladimír Nesvadba, Ph.D., p. Stanislav Roháček, Ing. Jiří Kořen, Ph.D., Ing. Jiří Smetana

 

  

 1. série testů

Studenti hotelové školy pomáhali roznášet degustační vzorky (hlavně nerozlít)

 

   

 2. série testů

 

    

 

    

 

  

Protože bylo krásně a sucho jeli jsme se ještě podívat na chmelnici na Stekníku

(Účelové hospodářství Stekník je nedílnou součástí Chmelařského institutu s.r.o. v Žatci)

 

 

Krásně vzrostlý chmelový porost přímo lákal, abychom se šli podívat hezky zblízka

 

  

 Česačka na Stekníku v plném provozu

 

  

Sušárna a hranolový lis

 

  

Klimatizovaný sklad společnosti ARIX v Žatci

 




Aktualizace programu

 

II. ročník workshopu
Degustace ležáckých typů piv chmelených různými odrůdami a způsoby
dne 11. září 2014, v aule Chmelařského institutu s.r.o. v Žatci

 

Program:
• Začátek programu v 10:00 hodin

 

1. Série testů - 12% ležácká piva uvařená vždy z odrůdy Agnus - 40 % a doplněná 60 % odrůdou:
a) Žatec
b) Žatecký pozdní
c) Kazbek
klasický degustační (porovnávací) test

 

Doplněno o prezentace na téma:
- Současné trendy ve výzkumu chmele - Ing. Vladimír Nesvadba, Chmelařský institut s.r.o.
- Fenomén "craft breweries" v posledních 5 letech ve světě - Ing. Jiří Smetana, ARIX a.s.

 

Vyhodnocení 1. série testů.

 

2. Uplatnění odrůdy Kazbek a její použití v následujících typech piv:
a) Pšeničné pivo belgického typu - weizen/white
b) Ležák Speciál
c) IPA - India Pale Ale
d) IBA - India Black Ale
pojato více jako diskusní workshop, jak využívat nové odrůdy chmele a co od nás pivovarníci očekávají a požadují

 

Doplněno o prezentaci na téma:
- Pivní styl a odpovídající tvary pivního skla - Pavel Borowiec, šéfredaktor Pivo, Bier & Ale.

 

Vyhodnocení 2. série testů.

 

• Oběd

 

3. Ochutnávka vařeného piva ze zamraženého, zeleného, nesušeného chmele → pivo typu Ale
a) chmelení klasicky
b) chmelení zastudena

 

- Doplněno o informaci o pokusech společnosti ARIX a.s. evakuovat a zachladit zelený chmel tak, aby se z něj dalo vařit pivo i mimo období sklizně. Výsledky laboratorních testů.
- Informace od pana Aleše Dvořáka, sládka pivovaru Budějovický Budvar, n.p., o vaření piva ze zeleného chmele v letech 2012 až 2014.

 

• Volná diskuse

 

• Ukončení programu v 15:00 hodin

 




BUD B:STRONG Limited Edition

 

Podívejte se jak se vaří prvotřídní pivo z excelentního českého chmele.

 

www.youtube.com/watch

 

zdroj: youtube




Pozvánka

 

II. ročník workshopu
Degustace ležáckých typů piv chmelených různými odrůdami a způsoby
dne 11. září 2014, v aule Chmelařského institutu s.r.o. v Žatci

 

Program:
Začátek programu v 10:00 hodin

1. Série testů - ležácká piva 12% uvařené vždy ze 40% Agnus a doplněná ze 60%
a) Žatec
b) Žatecký pozdní
c) Kazbek

klasický degustační (porovnávací) test

 

2. Uplatnění odrůdy Kazbek a její použití v následujících typech piv:
a) I.P.A.
b) tmavá I.P.A.
c) I.P.L. - Imperial Pale Lager
d) weizen/white - pšeničné pivo belgického typu

pojato více jako diskusní workshop, jak využívat nové odrůdy chmele a co od nás pivovarníci očekávají a požadují

 

3. Ochutnávka piva vařeného
a) ze zachlazeného zeleného nesušeného chmele
b) a nebo alternativně z nového, ještě neregistrovaného šlechtěnce citrusového aromatu - v případě varianty

• Doplněno o informaci o pokusech společnosti ARIX a.s. evakuovat a zachladit zelený chmel tak, aby se z něj dalo vařit pivo i mimo období sklizně.
• Výsledky laboratorních testů.
• Informace od pana Adama Brože, sládka pivovaru Budějovický Budvar, n.p.

 

Degustace a ochutnávky doplní prezentace na téma:
• Současné trendy ve výzkumu chmele - zástupce chmelařského institutu v Žatci
• Fenomén "craft breweries" v posledních 5 letech ve světě - Jiří Smetana, ARIX a.s.
• Pivní styl a odpovídající tvary pivního skla - Pavel Borowiec, šéfredaktor Pivo, Bier & Ale.
• Minipivovary v České republice, zástupce Českomoravského svazu minipivovarů
 

 




Tisková zpráva z 2. 9. 2014

Chmel musel rychle cestovat do Budvaru, ale pivo bude ležet 200 dnů

 

České Budějovice, Žatec - Jen jednou ročně putují do českobudějovického pivovaru ještě čerstvé hlávky sklizené na chmelnici na Žatecku. Surovinu musí v Budvaru tentýž den zpracovat. Uvaří z ní speciální šestnáctistupňové pivo Bud B:Strong, které se bude čepovat pouze ve vybraných restauracích.

Stačí chvilka a holínky se obalí bahnem zvláštní, téměř rudé barvy. Okolo se do výše sedmi metrů tyčí rostliny. Je poslední pátek v srpnu, časné ráno na chmelnici nedaleko Žatce. 
V oblasti s úrodnou červenozemí právě sklízí speciální várku chmele, která hned poputuje do Českých Budějovic. Pivovar Budvar z ní uvaří Bud B:Strong, jediné pivo, pro které využívá ještě čerstvé zelené hlávky.

„Je to pro nás svátek. Čerstvý chmel je nejlepší surovina, ale musí se zpracovat bezprostředně po sklizni, jinak zavadne. Toto speciální pivo tedy můžeme uvařit pouze jednou do roka, a tak si práci 
s voňavým chmelem užíváme. U ostatních piv pracujeme se sušeným," říká Aleš Dvořák, mistr varny a člen malé výpravy Budějovického Budvaru, která vyrazila na sklizeň osobně dohlédnout.

Jedná se o chmel odrůdy žatecký poloraný červeňák. Pochází z chmelnice U splavu 
v katastru obce Blšany. „Leží v údolí Zlatého potoka, což je jedna z nejprestižnějších oblastí na Žatecku. Chmelnice je stará asi čtyřicet let, chmel se tu pěstoval vždycky. Rostliny jsou ale obnovené, dnes devítileté, to znamená, že mají naprosto ideální věk," doplňuje Jiří Smetana, místopředseda představenstva společnosti Arix, která chmelnici vlastní.

Pro Bud B:Strong je potřeba celkem 800 kilogramů čerstvých hlávek. To je ve srovnání s velikostí celé chmelnice poměrně malé množství. 
„U splavu máme sedm hektarů a ročně zde sklidíme zhruba sedm tun. Dnešní dodávka pro Budvar tedy tvoří menší část úrody. Celý náklad se vejde do čtyřiceti žočků a odveze ho jedna velká dodávka," doplňuje Jiří Smetana.

Při sklizni se využívají především stroje. Chmelnicí projíždí takzvaný strhávač, jenž odtrhne štoky chmele a odveze je k česačce. Tam stojí několik lidí, kteří rostlinu vkládají do stroje. Chmel projde systémem válců, kde se oddělí listy a další odpad, a na konci spadnou do připravených pytlů, takzvaných žočků, již pouze zelené hlávky.

Doba ručního česání a brigád, které známe například ze slavného filmu Starci na chmelu, podle Jiřího Smetany již dávno skončila. „Žatečtí pamětníci říkají, že naposledy se tu ručně sklízelo asi v letech 1973 a 1974. Už čtyřicet let se tedy používají stroje. Občas si ale někdo chce ruční česání zkusit, a proto stále máme na chmelnici i staré koše, věrtele," vypráví.

A právě možnosti sklízet chmel vlastníma rukama neodolala výprava z Budvaru – mistr varny Aleš Dvořák, specialista řízení jakosti piva Petr Košin a tiskový mluvčí Petr Samec. Základní postup je naučil Jaroslav Pochman, výrobní ředitel společnosti Arix. „Nejprve se silou strhne rostlina, pak se česáč posadí na stoličku a stahuje hlávky. Ty se sypou do věrtele, kam se vejde zhruba 24 litrů, a odtud do žočků," popisuje.

V době chmelových brigád musel podle něj každý česáč denně odevzdat alespoň sedm věrtelů. Kdo jich zvládl patnáct, byl již velmi dobrý, a někteří mimořádní česáči dokázali denně naplnit až čtyřicet věrtelů. „Museli tam mít ale opravdu pouze hlávky. Když někomu zůstaly ve věrtelu listy, dohlížející to vysypal a bylo nutné celou dávku přebrat," dodává Jaroslav Pochman.

Chmel česali v minulosti ručně především studenti. V době sklizně, která začíná koncem srpna a trvá necelé čtyři týdny, tak ve vesnicích na Žatecku rázem žily tisíce lidí.

Výprava z Budvaru jejich tehdejší výdrž při práci ocenila. „Bylo fajn si to zkusit, ale je to celkem dřina. Určitě bych neměl trpělivost dělat to celý den," komentoval Petr Samec. Výhody nástupu strojů ostatně dokládá i to, že česačka zvládla 800 kilogramů hlávek pro českobudějovický pivovar připravit za čtyřicet minut. Kdyby stejné množství měli otrhat ručně tři lidé, trvalo by jim to při dvanáctihodinové směně asi 2,5 dne.

Co se týče úrody, společnost Arix si letošní rok pochvaluje. „Chmelu svědčí voda, nejhorší je vedro a sucho, takže letos nám počasí celkem vyšlo. Máme sice možnost většinu chmelnice uměle zavlažovat, ale tentokrát jsme to využili jen asi na týden v červnu," vzpomíná Věra Poborská, vedoucí střediska Blšany.

Arix celkem vlastní téměř 400 hektarů chmelnic v okolí Žatce. Dodává do celé řady tuzemských i zahraničních pivovarů, chmel od této firmy se využívá ve 26 zemích.

Prodej čerstvých hlávek je ale naprostou výjimkou. Obvykle se tato pivovarská surovina po strojovém očesání hned suší. „Chmel se potom dále granuluje a dodává ve formě granulí. Takto ho využívá drtivá většina pivovarů. Jednou z mála výjimek je Budvar, který pracuje s celými sušenými hlávkami," říká Jiří Smetana.

To, že pivovar navíc začal vařit Bud B:Strong z čerstvého chmele, se mu velmi líbí. „Je to vlastně náš společný projekt, napadlo nás to na jednom setkání. Inspirovali jsme se ve starých receptech, podle nichž kdysi malé pivovary vařily právě v době sklizně jednorázově takové pivo. Výsledný nápoj má více aromatických látek, je výraznější, voňavější a také má obrovskou sílu," komentuje.

Speciální várka právě sklizeného žateckého chmele vyráží hned v pátek kolem desáté hodiny dopolední na 250 kilometrů dlouhou cestu do Českých Budějovic. Zde pak po 14. hodině putuje z automobilu rovnou do varny.
„Čerstvý chmel se natřikrát postupně nasype do mladinového kotle. V něm už je připravená sladina, která se varem změní v mladinu a následně zkvašením v pivo," vysvětluje specialista řízení jakosti Petr Košin.

Var trvá 1,5 hodiny, hlavní kvašení 16 dní. Poté následuje 200 dnů ležení. I v tom je Bud B:Strong výjimečný. Klasická budvarská dvanáctka totiž leží pouze 90 dnů.

Z 800 kilogramů chmele Budvar uvaří celkem 800 hektolitrů nápoje ve dvou várkách. To je dvojnásobek loňského objemu. Pivní speciál totiž vzbudil velký ohlas, 
i když ho pivovar letos připravuje teprve potřetí.

Doporučené podávání bude ve třetinkách (malé pivo). Z 800 hektolitrů by se tak mělo načepovat přesně 242 tisíc porcí. Nebude však možné je získat úplně všude. „Bud B:Strong stočíme do dvacetilitrových sudů a dodáme do vybraných restaurací. Toto pivo vyžaduje určitou péči a my si budeme vybírat podniky, které splňují naše nároky," vysvětluje tiskový mluvčí Petr Samec.

Řada restaurací už o pivo projevila zájem, čepovat jej chtějí i v zahraničí. Budvar navíc opět doporučí konzumaci až od 21 let kvůli vyššímu obsahu alkoholu. Bud B:Strong bude mít 7,5 procenta a šestnáct stupňů. Především ale pivovarníci slibují chuť pro fajnšmekry.

Chcete se přesvědčit na vlastním jazyku? Uvidíme se za 200 dní… Přijďte ochutnat Bud B:Strong v březnu 2015.

 

Odborná kontrola kvality. Zleva: p. Roháček, p. Smetana, p. Košín, p. Dvořák, p. Samec

 

zdroj: ČESKOBUDĚJOVICKÝ DENÍK, autor: Andrea Zahradníková




 

Vážení obchodní přátele,


u příležitosti konání veletrhu Brau Beviale 2014 v Norinberku si Vás dovolujeme pozvat k návštěvě našeho stánku č. 537, hala 1 ve dnech 11. - 13. 11. 2014.

 




Přehled sklizňových ploch chmele v ČR k 30.04.2014 ( zdroj ÚKZÚZ Žatec )

 

Odrůda žatecko (ha) z toho výsaz úštěcko (ha) z toho výsaz tršicko (ha) z toho výsaz ČR  (ha) z toho výsaz
                 
ŽPČ 3 094 260 407 47 403 23 3 904 330
Agnus  37 0 3 0 0 0

40

0
Bohemie 1 0 0 0 1 0 2 0
Bor 1 0 2 0 0 0 3 0
Perle 1 0 0 0 0 0 1 0
Hallertau Traditon 1 0 0 0 0 0 1 0
Harmonie 6 1 0 0 0 0 6 1
Kazbek 11 9 2 2 5 5 18 16
Premiant 99 8 40 0 48 8 187 16
Rubín 1 0 0 0 0 0 1 0
Saaz Late 13 5 0 0 2 0 15 5
Saaz Special 11 2 0 0 0 0 11 2
Sládek 171 15 20 4 81 17 272 36
Vital 1 0 0 0 0 0 1 0
Ostatní 10 0 0 0 0 0 10 0

Celkem

3 458
300 474 53 540 53 4 472

406

 

 




15. MÁJOVÝ CHMELFEST

 

Kdo přišel neprohloupil. I mi jsme tu byli,  dobře jsme se napili, najedli a pobavili s řadou našich přátel, kolegů a obchodních partnerů...

 

 




Výzva představenstva společnosti

 zveřejněno dne 2. 5. 2014




Doporučujeme! Přijďte se podívat a ochutnat pořádné pivo.

 




Finanční příspěvek - projekt "Sociální automobil"

 

Dne 12. 3. 2014 byl předán do provozu nový "Sociální automobil" na jehož projektu se sponzorsky podílela i naše společnost. Na tomto projektu se naše společnost podílela již v předešlých letech.

 

 




 

Výzva představenstva společnosti

 




Výzva představenstva společnosti

 

 




 Tisková zpráva z 4. 9. 2013

 

Budějovický Budvar uvařil speciální pivo z čerstvého chmele


 

Včera v podvečer byla ve varně pivovaru Budějovický Budvar, n.p. uvařena speciální várka piva z čerstvého chmele. Hlávky Žateckého poloraného červeňáku byly sklizeny ráno 3. září na chmelnici „Splav“ u obce Blšany. Bylo z nich uvařeno pouhých 400 hektolitrů piva BUD Premier Select. Kvůli mimořádně dlouhé době zrání dosáhne toto pivo své zralosti až ve druhé polovině března 2014 a k dispozici bude ve vybraných restauracích po celé republice.

 

 

 

Pod dohledem sládka Budějovického Budvaru a zástupců chmelařské firmy ARIX, a.s. byla včera v podvečer uvařena speciální várka piva s použitím čerstvých chmelových hlávek. Čerstvé chmelové hlávky patří mezi nejvzácnější pivovarské suroviny, neboť se musejí zpracovat bezprostředně po sklizni, tedy ve stejný den, kdy byly očesány. Z tohoto důvodu se v pivovarské praxi používají jen zcela výjimečně a Budějovický Budvar bude letos zřejmě jediným českým pivovarem, který z čerstvého chmele uvaří pivo.

 

Použitý chmel odrůdy Žatecký poloraný červeňák – celkem 360 kg - byl sklizen v úterý 3. září ráno na chmelnici „Splav“, která patří do slavné lokality „Údolí Zlatého potoka“ v katastru chmelařské obce Blšany. Dodavatelem chmele byla společnost ARIX, a.s., která patří mezi přední české firmy na trhu s chmelem. Již kolem 16. hodiny byl načesaný chmel na varně Budějovického Budvaru přidán do speciální várky piva BUD Premier Select se stupňovitostí přes 16% a finálním obsahem alkoholu 7,5% obj.

 

“Chmelení jsme provedli tradičním způsobem, kterým vaříme i všechna naše ostatní piva, tedy ručním přidáváním hlávek chmele přímo do mladinového kotle ve třech dávkách. Čerstvý chmel dodává pivu větší množství aromatických látek a poněkud výraznější, ale stále jemnou hořkost ve srovnání s chmelem sušeným,“ říká Ing. Adam Brož, Ph.D., sládek Budějovického Budvaru.

 

 

 

V Budějovickém Budvaru bude z čerstvého chmele letos uvařena pouze jediná várka speciálního piva BUD Premier Select o objemu 400 hektolitrů hotového piva. Pivo uvařené 3. září 2013 budou zákazníci moci ochutnat až ve druhé polovině března 2014, neboť doba zrání piva BUD je kolem 200 dnů. Speciální pivo z čerstvého chmele bude dodáváno pouze do vybraných restaurací a pivnic po celé republice v sudech o objemu 20 litrů.

 

Pivo z čerstvého chmele uvařil Budějovický Budvar poprvé již loni v srpnu. „V té době u nás v pivovaru nebyl nikdo, kdo by měl s čerstvým chmelem osobní zkušenosti. Výsledek nás velmi příjemně překvapil a pivní fajnšmekři vypili celou várku během několik dnů. Proto letos tuto mimořádnou várku opakujeme,“ dodává Adam Brož. 

Zdroj: PARLAMENTNILISTY.CZ

 




 

Tisková zpráva z 10. 6. 2013

 

Dopady povodní 2013 na chmel a chmelnice

 

Vytrvalé deště a rozvodněné toky, které zasáhly před několika málo dny území Čech a zejména okolí Labe, Ohře a Vltavy se v minulých dnech nevyhnuly ani chmelu. Zatopily rozlehlé části území s chmelnicemi a rostoucím chmelem.

 

Nejvíce jsou poškozeny záplavami chmelnice v Úštěcké chmelařské oblasti. Zde bylo zatopeno přibližně 200 ha, z toho 140 ha s totální 100 % škodou a na 60 ha se dá škoda odhadovat v průměru z 50 %.

 

Další škody v důsledku záplav byly způsobeny v Žatecké chmelařské oblasti v okolí řeky Ohře na ploše 180 ha z toho zhruba 72 ha s totální 100 % škodou a 108 ha s částečnou škodou (v průměru z 45 %). Dalších 150 ha bylo zaplaveno vodou na Rakovnicku s odhadovanou škodou na porostech v průměru 30 %.

 

"Celkové škody na chmelnicích v důsledku záplav a zatopení jsou na ploše 530 ha, z toho došlo k úplnému zničení úrody na ploše 212 ha a na 318 ha ke škodám v rozsahu od 5 % do 80 %. Celkové předběžně vyčíslené škody na zničení úrody a nutnou obnovu porostů či na opravy a obnovu konstrukcí na komoditě chmel jsou odhadovány v hodnotě přibližně 90 mil. Kč", shrnuje rozsah škod Bohumil Pázler, předseda Svazu pěstitelů chmele ČR.

 

"Evidujeme chmelnice, které byly zaplaveny až do tří čtvrtin konstrukce, tedy nad úroveň vegetačních vrcholů rostoucích rostlin a tyto porosty budou s nejvyšší pravděpodobností zcela poškozeny. Někteří pěstitelé mají zaplavenu veškerou produkční plochu. Navíc se současnou předpovědí a srážkami může být škoda daleko vyšší", doplňuje Michal Kovařík, tajemník Svazu pěstitelů chmele ČR.

 

Po loňských škodách na porostech z důvodu mrazů a doprovodných faktorů ve výši až 140 mil. Kč, jsou letošní záplavy další ránou pro pěstitele chmele, kteří pěstují chmel nejvyšší světové kvality. Z výše uvedeného je zřejmé, že bude nutná hlavně výsadba nových ploch chmele a investice jak do konstrukcí, tak také do technologie.

 

V letošním roce je podle ÚKZÚZ prozatím evidováno 4.339 ha produkčních ploch chmelnic. Statistika je každoročně oficiálně uzavírána v polovině srpna.

 

zdroj: Svaz pěstitelů chmele ČR




Povodně a krupobití v České Republice

 

V prvním červnovém týdnu zasáhla Českou Republiku nejtěžší povodeň od roku 2002.

 

Došlo i k zaplavení zhruba 120 ha chmelnic v žatecké oblasti díky rozvodnění řeky Ohře a lokálních potoků- voda ale poměrně rychle odtekla a je předpoklad, že na takto zasažených plochách by mohlo být 50-80% normálního výnosu.
Horší situace byla v úštěcké oblasti, kde Labe zaplavilo zhruba 120 ha- okolo 50 ha je zničeno takřka plně a z této plochy není možné očekávat produkci. Dalších asi 70 ha bude poškozeno zhruba z 50%.
Povodně v prvním červnovém týdnu nezasáhly farmy PP servis, Tufa , ani dodavatele Arix.
 

  

Staňkovice 5. 6. 2013

 

 

 Počedělice (Žatecká oblast) 10. 6. 2013          

                                                                                                                                                                  

Bohužel lokální bouře , krupobití a záplavy v neděli 9.června způsobily citelnější ztráty.
Lokální krupobití v západní části žatecké oblasti zasáhlo zhruba 50 ha chmelnic a plně je zničilo. Bohužel se jedná o 100% dodavatele naší firmy.
Kromě toho lokální záplava v okolí Kryr a Blšan zasáhla 83 ha chmelnic, z kterých je zhruba 20 ha zničeno úplně a u zbytku odhadujeme propad produkce 20-50%.

  

Vědomice (Úštěcká oblast) 10. 6. 2013

 

Je jasné, že klimatické události z počátku června budou mít další negativní vliv na výši produkce sklizně 2013, která již vzhledem ke snížení hektarových ploch v minulých letech byla odhadována jako nedostatečná pro plné uspokojení poptávky.

  

 Zaluží (Úštěcká oblast) 10.6.2013




Čeští vědci přišli na způsob, jak léčit vředy chmelem

 

PRAHA - Chmel, který si lidé spojují s pivem, by se díky práci českých vědců mohl stát přírodním prostředkem k léčbě žaludečních vředů a zánětů. Tým odborníků z Výzkumného ústavu potravinářského, Thomayerovy nemocnice a Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského laboratorně prokázal, že účinky speciálně ošetřeného chmele se blíží účinkům antibiotik. Novinářům to řekl člen týmu Pavel Čermák.

 

Žaludeční vředy a záněty způsobuje bakterie H.pylori, která při dlouhodobém působení přispívá i ke vzniku rakoviny žaludku. Základem léčby jsou antibiotika a další léky působící na žaludeční sliznici.

 

Přírodní látky

Některým pacientům léčba nezabírá a onemocnění se časem vrátí. To podle primáře oddělení mikrobiologie Thomayerovy nemocnice Čermáka obrací pozornost na látky přírodního, zejména rostlinného původu.

 

Tým vyvinul novou metodu tlakového ošetření chmele umožňující skladovat chmel dlouhodobě bez ztráty vlastností, která nastává při běžně prováděném sušení. Pracovníkům Thomayerovy nemocnice se podle Čermáka podařilo shromáždit sbírku kmenů H.pylori zachycených u pacientů se žaludečním onemocněním, na níž testovali účinky takto ošetřeného chmele. "Laboratorně bylo prokázáno, že účinky tlakově ošetřeného chmele se blíží účinkům antibiotik," řekl Čermák.

 

Chmel funguje jako antibiotikum

Rozbor účinků některých látek izolovaných z chmele ukazuje podle něj na možnou přítomnost dosud neznámých látek s antibiotickými účinky. "Na základě výsledků výzkumu byly podány návrhy na využití chmele jako potravinového doplňku při infekcích způsobených bakterií H.pylori," řekl.

 

Pivo účinné látky ztrácí

Výhodou navrhovaných potravinových doplňků podle něj je, že chmel se používá v čerstvé podobě. "Nedochází tedy ke ztrátám účinných látek sušením, ani k jejich naředění, jak se tomu děje například při vaření piva," dodal.

 

Alexandr Mikyška z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského doplnil, že chmel obsahuje vedle látek s antibakteriálními vlastnostmi řadu dalších látek s příznivými účinky, například rostlinné estrogeny, látky s protirakovinným účinkem a antioxidanty.

 

Zdroj: Lidovky.cz, ČTK




Pozvánka

 

Srdečně Vás zveme k návštěvě našeho stánku na výstavě Drinktec 2013 v Mnichově v Německu. Najdete nás v hale B1, stánek č. 419.

 




Finanční příspěvek - projekt "Sociální automobil"

 

Dne 30. 5. 2013 byl předán do provozu nový "Sociální automobil" na jehož projektu se sponzorsky podílela i naše společnost. Na tomto projektu se naše společnost podílela již v předešlých letech.

 

 




Přehled sklizňových ploch chmele v ČR k 30. 04. 2013 (zdroj ÚKZÚZ Žatec)

 

Odrůda žatecko (ha) z toho výsaz úštěcko (ha) z toho výsaz tršicko (ha) z toho výsaz ČR  (ha) z toho výsaz
                 
ŽPČ 3 016 134 391 24 397 22 3 804 180
Agnus  48 0 3 0 0 0 51 0
Bohemie 1 0 0 0 1 0 2 0
Bor 3 0 2 0 0 0 5 0
Perle 1 0 0 0 0 0 1 0
Hallertau Traditon 1 0 0 0 0 0 1 0
Harmonie 5 3 0 0 0 0 5 3
Kazbek 3 2 0 0 0 0 3 2
Premiant 118 1 44 0 40 0 202 1
Rubín 1 0 0 0 0 0 1 0
Saaz Late 7 1 0 0 2 0 9 1
Saaz Special 6 4 0 0 0 0 6 4
Sládek 161 5 18 0 55 0 234 5
Vital 2 0 0 0 0 0 2 0
Ostatní 13 0 0 0 0 0 13 0

Celkem

3 386
150 458 24 495 22 4 339

196

 




Jak jsme vařili pivo. . .

Zelený BUD dělá čest svému jménu

 

Miluji tajná piva a limitované edice, které se prodávají pouze několik dnů. Ze všedního dne totiž učiní svátek, protože zpravidla nabídnou pivo s ojedinělou vůní i chutí. O BUD Premier Select Limited Edition to platí dvojnásob, protože při jeho vaření v Budějovickém Budvaru použili zcela čerstvý chmel. Ve spolupráci se společností Arix a. s. se vše odehrálo během jednoho dne.
Dne 28. srpna se Žatecký poloranný červeňák česal na chmelnici nedaleko Žatce a vzápětí se podařilo jej převést do Českých Budějovic, kde chmelaři zelené hlávky nasypali společně s obsluhou varny bez jakýchkoli úprav do chmelovaru.

 

Zleva: František Heřman – vařič piva, Budějovický Budvar, Petr Košin – specialista řízení jakosti, Budějovický Budvar, Stanislav Roháček – ARIX, Aleš Dvořák – vedoucí varny, Budějovický Budvar, Jiří Smetana – ARIX, Jiří Dušák – vařič piva, Budějovický Budvar, Zdeněk Prokop – technolog, Budějovický Budvar, Adam Brož – sládek, Budějovický Budvar

 

 

„Čerstvý chmel dodává pivu větší množství aromatických látek a poněkud výraznější hořkost. Pivovarské kvasinky pak přidávají jemnou kvasničnou příchuť, zvyšují přirozenou plnost a celkově zlepšují senzorické vlastnosti,“ říká Ing. Adam Brož, Ph.D., sládek Budějovického Budvaru n. p.
Limitovaná edice BUD Premier Select o objemu 400 hektolitrů měla mimořádně dlouhou dobu zrání, 200 dnů. Čerstvý chmel dává BUD Premier Select Limited Edition hned několik exkluzivních rysů: výraznou čerstvost vůně a chuti, efektní chmelovou vůni, nápadnější chmelovou chuť a vyšší hořkost piva. Vařit se bude jednou ročně, protože Budějovický Budvar chce letos i v následujících letech opět použít kromě unikátní vlastní vody z 300 metrů hluboké artézské studny, jednoho druhu moravského sladu výhradně čerstvě sklizený chmel Žatec Žatec.
BUD Premier Select Limited Edition se vařil na dva rmuty, při jeho dokvašování se používaly horizontální ležácké tanky a před plněním do sudů se k nefiltrovanému sklepnímu pivu přidávají čerstvé pivovarské kvasnice. Při jeho ochutnávání nelze přehlédnout bohatou a hustou pěnu, která vzniká díky vlivu chmelových látek. Vzhledem k tomu, že se při vaření používal pouze světlý ječný slad, má speciál zlatavou barvu. Nebývale silné chmelové aroma pivu dodal právě čerstvý nesušený aromatický chmel Zaujme vysokou plností, za což vděčí vyššímu množství zbytkového extraktu i obsahu alkoholu. Při napití pocítíme dále čerstvou chuť pivovarských kvasnic, protože jde nefiltrované sklepní pivo.
Při optimální teplotě servírování okolo 6 stupňů Celsia BUD Premier Select Limited Edition velmi rychle zvedne náladu a vzhledem k tomu, že přítomnost alkoholu je velmi dobře ukryta, neúčinkuje při prvních doušcích jako silný speciál. Naopak zřetelná čerstvost chmelové vůně i ušlechtilá hořkost povzbuzují k dalšímu napití. Podstatnou vlastností tohoto piva však zůstává velmi rychlé vstřebávání alkoholu, takže působí v krátké době nepoměrně výrazněji, než některá vína nebo belgické pivní speciály, jejichž objem alkoholu je ve skutečnosti vyšší.

 

 

BUD Premier Select Limited Edition představuje další výmluvný důkaz, že při vaření unikátních piv nerozhoduje velikost pivovaru, ale ochota vložit do tohoto procesu maximum energie, nápadů, poctivosti a v první řadě pivovarské srdce.

 

 

zdroj: Pivo, Bier & Ale, autor: Pavel Borowiec




Výsledky sklizně 2012 (zdroj ÚKZÚZ Žatec)

  

Odrůda žatecko (t) úštěcko (t) tršicko (t) ČR celkem (t)
         
ŽPČ 2 742 414 337 3 493
Sládek 260 23 119 402
Premiant 193 69 83 345
Agnus 54 10 0 64
Fuggle 0 0 0 0
Bor 0 0 0 0
Vital 4 0 0 4
Harmonie 4 0 0 4
Kazbek 1 0 0 1
Rubín 0 0 0 0
SAAZ LATE 6 0 2 8
SAAZ speciál 4 0 0 4
Ostatní 13 0 1 14
Celkem 3281 516 542 4339